PvdA-dissident Okcuoglu nu op twee bij GroenLinks

Voormalig PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu
Voormalig PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu
DEN HAAG - Het voormalig PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu is door de leden van zijn nieuwe partij GroenLinks op de tweede plek van de kieslijst gezet.
De kandidaatstellingscommissie wilde hem ook al op een hoge plek en plaatste hem samen met Bastiaan Verberne op een gedeelde tweede plaats. Verberne is door de leden echter op vier gezet. Hij wordt gepasseerd door zittend raadslid Arjen Kapteijns.
Raadslid Inge Vianen was tijdens een lijsttrekkersverkiezing al gekozen tot de nummer één op de lijst.

Bekende namen op kieslijst

Op de lijst van GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar staat ook een aantal bekende namen. Zo is voormalig wethouder Bert van Alphen lijstduwer. Verder staan oud-fractievoorzitter en voormalig partijvoorzitter Heleen Weening er op, zij het op een onverkiesbare plek. Hetzelfde geldt voor de emeritus hoogleraren Alfred Kleinknecht en Kees Duijvestein.
Okcuoglu stapte in juli van dit jaar uit de Haagse PvdA, onder meer omdat hij tegen de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein was. Hij ging daarna door als onafhankelijk raadslid. Okcuoglu noemt het nu ‘een grote’ eer om op de lijst van GroenLinks te mogen staan.

Einde aan tijdperk Ingrid Gyömörei

Het bestuur van de SP stelde ook de kandidatenlijst vast voor de raadsverkiezingen van maart. Ook daar was de lijsttrekker al bekend: Bart van Kent. Hij is nu raadslid voor die partij.
Op nummer twee van de concept-kandidatenlijst staat de jurist Aisha Akhiat. Hanne Drost is de nummer drie. Zij beleidsmedewerker zorg en sport voor de SP-Kamerfractie. Op plek vier staat het Haagse SP-bestuurslid Hannie van der Sman. De leden van de SP stellen op 12 januari de lijst definitief vast.
Bij de SP komt daarmee een einde aan het tijdperk Ingrid Gyömörei. Zij was de laatste twee verkiezingen lijsttrekker en in totaal veertien jaar actief voor haar partij. Eerder liet zij weten dat ze zich geschoffeerd voelde door haar eigen partij omdat ze geen goed antwoord kreeg op de vraag waarom zij niet opnieuw lijsttrekker mocht worden.