Instellingen

Mechelse herder Mikon zet Zoetermeerse flat op stelten

ZOETERMEER - Een hond houdt de gemoederen al enige tijd flink bezig in de Zoetermeerse wijk Meerzicht. Mechelse herder Mikon zet er al twee jaar een flatgebouw op z'n kop met zijn geblaf. De zaak is inmiddels zo hoog opgelopen dat woningbouwcorporatie Goede Woning naar de rechter is gestapt. Die wil dat de eigenaren van Mikon het beest de deur uitzetten.

'Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners zich thuis kunnen voelen in hun huis en buurt', zegt Miriam van Dijk van Goede Woning in een schriftelijke reactie. 'Als er sprake is van overlast zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing.'

Als de bewoners er zelf niet uitkomen, probeert de woningbouwcorporatie te bemiddelen. Maar als dat niet lukt, is de volgende stap een juridische procedure. 'In dit geval heeft de rechter besloten dat de hond niet op het adres mag blijven wonen', aldus Goede Woning.

'Een hond blaft natuurlijk'

Els Zwaanenburg en Pim Klaasen, de baasjes van Mikon, zijn het niet eens met de uitspraak van de rechter. ‘Ik ben echt overspannen aan het worden van de hele situatie', vertelt Els Zwaanenburg geëmotioneerd. 'Het is een hond, natuurlijk blaft hij af en toe', vult Pim Klaasen aan.

De situatie in de Laveibosflat is grimmig: Els Zwaanenburg en Pim Klaasen hebben al een paar dreigbrieven ontvangen.

Ontruiming van de woning

Els en Pim willen heel graag een andere baas voor Mikon zoeken maar dat is tot nu toe niet gelukt. Daar moeten ze volgens Goede Woning wel haast bij maken: 'Helaas hebben we moeten constateren dat de betreffende hond, zonder toestemming, weer op het adres verblijft. De laatste en meest ingrijpende mogelijkheid die wij als woningcorporatie hebben is het starten van een gerechtelijke procedure tot ontruiming van de woning. Dat betekent dat de bewoner ook niet meer in de woning mag blijven wonen.'

In overleg met een advocaat ziet Goede Wooning zich genoodzaakt om deze procedure op te starten en er zo voor te zorgen dat de andere bewoners zich thuis kunnen blijven voelen in het complex. 'Over het vervolg kunnen we nog geen uitspraken doen', schrijft de woningbouwcorporatie.