Instellingen

'Verdachte schutter Haagse Rinus gekidnapt'

DEN HAAG - Raymond K., die terechtstaat voor het doodschieten van Haagse Rinus, is eerder in de Dominicaanse Republiek gekidnapt om uitgeleverd te kunnen worden. Dat zegt zijn advocaat Ad Westendorp. Hij vindt dat justitie hem niet mag vervolgen.

K. vluchtte na de dood van Rinus naar de Dominicaanse Republiek. 'Ik wist dat Nederland geen uitleveringsverdrag had met dat land', zei K. maandag in de rechtbank. Bij de reclassering zou hij zelfs hebben gezegd dat hij expres snel op zoek is gegaan naar een vriendin om te kunnen trouwen.

Volgens K. was hij bij zijn vriendin thuis, toen Spaanstalige en gewapende mannen in burger hem meenamen. Volgens Westendorp waren dit mensen van Interpol, de internationale samenwerkingsorganisatie van politiediensten.

'Geen wettelijke basis voor vervolging'

K. zou enkele dagen in een militaire kazerne hebben vastgezeten, voordat hij met de bus naar het vliegtuig werd gebracht. Daarbij zouden twee leden van de Nederlandse marechaussee aanwezig zijn geweest. Het toestel vloog hem naar Curaçao. Vanaf dat eiland werd hij overgebracht naar Nederland.

Volgens Westendorp zijn de Dominicaanse justitiële autoriteiten nooit betrokken geweest bij de uitzetting naar Curaçao. Daarmee ontbreekt een 'rechtmatige basis' voor de uitzetting, concludeert de advocaat. Westendorp vindt dat het OM daardoor K. niet langer kan vervolgen.

Een dag te vroeg

K. stond op het punt om te trouwen met een Dominicaanse. Dat stond gepland een dag na zijn arrestatie. Volgens K. zou dat een uitlevering moeilijker hebben gemaakt. 'De politie was een dag te vroeg, of ik een dag te laat', zei hij.

Justitie heeft maandag tien jaar cel geëist tegen K. voor de doodslag op Rini van Setten, alias Haagse Rinus.