Alphense coalitievorming: ‘VVD óf PvdA in het college’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een Alphense coalitie van vier winnaars en één verliezer. Zo luidt het advies van informateur Bauke de Haan aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Maandagmiddag presenteerde hij zijn bevindingen in het rapport ‘Nieuw en Anders (samenwerken in vertrouwen)’.
Bij de coalitievorming ziet de informateur van CDA-huize een hoofdrol weggelegd voor de winnaars van de verkiezingen: CDA, Nieuw Elan, D66 en ChristenUnie. Hoewel de vier partijen samen een kleine meerderheid hebben in de gemeenteraad, adviseert De Haan een vijfde partij voor een zo breed mogelijk draagvlak.
Uit de eerste informatieronde is gebleken dat de SP, hoewel ook een kleine winnaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, niet voor de hand ligt. De Haan schuift daarom één van de twee grote verliezers naar voren: VVD of PvdA.

Weerstand

Het is aan de onderhandelende partijen waar de voorkeur naar uitgaat. De VVD heeft de meeste zetels, maar volgens de informateur is er ook ‘weerstand’ tegen deze partij. Uiteindelijk zal het gaan om wat de VVD en PvdA te bieden hebben voor het nieuwe college: economie of een sociaal gezicht.
De twee grootste partijen CDA en Nieuw Elan lieten zich maandag nog niet uit over een voorkeur voor de VVD of de PvdA. Zij houden nog alle mogelijkheden open. De Haan verwacht dat er nog voor de kerst een nieuw college is gevormd.