Jaap Smit nieuwe commissaris van de koning in Zuid-Holland

Jaap Smit
Jaap Smit
DEN HAAG - Jaap Smit wordt zo goed als zeker de nieuwe commissaris van de koning in Zuid-Holland. Provinciale Staten heeft de 56-jarige voorzitter van vakcentrale CNV maandag voorgedragen bij de minister van Binnenlandse Zaken.
Smit is sinds 2010 voorzitter van het CNV. Voorheen werkte hij als directeur bij Slachtofferhulp Nederland en als predikant. Als zijn voordracht wordt goedgekeurd, doorgaans een formaliteit, volgt hij per 1 januari Jan Franssen op. Franssen diende in juli zijn ontslag in. Hij gaat bij de Raad van State werken.
Volgens Floor Vermeulen, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de voordracht vanuit de provincie voorbereidde, heeft Smit zijn sporen meer dan verdiend. Als voorzitter van vakcentrale CNV was hij bijvoorbeeld betrokken bij de tot standkoming van sociale akkoorden.

Een echte verbinder

De 56-jarige Smit is volgens Vermeulen een echte ‘verbinder’, en dat was waar de provincie naar op zoek was. ‘Met zijn netwerk, profiel en persoonlijkheid, kan hij op gezaghebbende wijze invulling geven aan de eisen die Provinciale Staten stellen aan een nieuwe commissaris.'

CNV niet echt verrast

Bij de CNV heersen gemengde gevoelens over de voordracht, zo legt een woordvoerster uit. 'We betreuren het als hij weggaat, maar we begrijpen ook dat hij geen nee kan zeggen. Ze halen een hele goede man hiermee binnen.' 
De eerste termijn van Smit als voorzitter zou lopen tot 1 juni 2014. 'Hij twijfelde al of hij door zou gaan, dus heel onverwacht komt dit niet', aldus de woordvoerster.

Benoeming bij koninklijk besluit

Het besluit om Smit voor te dragen als nieuwe commissaris van de Koning werd maandagavond genomen tijdens een geheime vergadering van Provinciale Staten. Het besluit gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, die zich er nog eens over buigt. De uiteindelijke benoeming gaat bij koninklijk besluit.
Meestal wordt de voordracht van een vertrouwingscommissie door minister gewoon gevolgd.