Instellingen

De Mos en ouderenpartij samen verkiezingsstrijd in

Richard de Mos

DEN HAAG - Groep de Mos gaat samen met de Ouderen Partij Den Haag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. De partijen krijgen één lijst met kandidaten, maar gaan niet fuseren. Dat hebben Groep de Mos en de Ouderen Partij Den Haag maandagavond bekendgemaakt.

Uit een onderzoek dat ze hebben laten uitvoeren door bureau Team Vier blijkt dat de combinatie kan rekenen op vier tot zes zetels in de gemeenteraad. Maar lijsttrekker Richard de Mos legt zich daar nu nog niet bij neer. Hij mikt op tussen de vijf en tien zetels, zegt hij. ‘Wij willen op termijn de grootste partij van Den Haag worden.’

Mede-oprichter Olaf Tulen van de Ouderen Partij zegt veel vertrouwen te hebben in De Mos. ‘Ons lot is bij hem in goede handen. Wij zijn enorm onder de indruk van zijn bevlogenheid en vakmanschap.’

Wethouder voor ouderen

De beide partijen krijgen ook een gemeenschappelijk verkiezingsprogramma. Ze presenteerden maandag al een ouderenplan met tien punten. Het belangrijkste: er moet een wethouder Ouderenbeleid komen. Verder moeten ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor moet de gemeente stimuleren dat er veel seniorenwoningen komen.

De partijen pleiten verder voor het weer invoeren van de wijkzuster en gratis openbaar vervoer voor 65-plussers.

Om alle punten voor ouderen te realiseren wil de combinatie rond de 100 miljoen euro uittrekken in de volgende collegeperiode. Veel geld, erkent De Mos. Dat kan worden betaald door bijvoorbeeld alle investeringen in klimaatbeleid terug te draaien, de bouw van het cultuurpaleis op het Spui terug te draaien en de investeringen in Scheveningen Haven af te blazen.

Beroepsmillitair nummer 2 op kieslijst

De Mos openbaarde maandag ook wie de nummer 2 op de kieslijst wordt. Dat is Lex Kraft van Ermel, een 61-jarige beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht. 

De gesprekken tussen de partij van De Mos en de ouderenpartij begonnen deze zomer, nadat bekend werd dat de laatste wilde gaan meedoen aan de verkiezingen van maart. Volgens beide partijen verliepen de onderhandelingen ‘heel prettig’. De naam wordt Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag.

Bekende politicus

De Mos heeft Team Vier recent kiezersonderzoek laten doen. Daaruit blijkt dat slechts 16 procent van de Hagenaars tevreden is over het beleid van het huidige college van burgemeester en wethouders. En dat de lijsttrekker de op vier na bekendste lokale politicus is.

Burgemeester Jozias van Aartsen staat op 1, gevolgd door PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven en de wethouders Rabin Baldewsingh en Marnix Norder.