Instellingen

Nieuwe commissaris van de koning Jaap Smit: eervol en zin in

Jaap Smit
Jaap Smit

DEN HAAG - De beoogde nieuwe commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, zegt er 'ontzettend veel zin' in te hebben. Al gaat hij wel met pijn in het hart weg bij de vakbeweging CNV.

De vacature kwam volgens hem op zijn pad, toen de termijn van vier jaar voorzitterschap van het CNV er bijna op zat. Smit ziet de post als een volgende stap, die goed bij hem past.

Hij vindt het geen manco dat hij geen politiek-bestuurlijke ervaring heeft. Anders dan zijn 'voorganger' (de benoeming moet officieel nog plaatsvinden) Jan Franssen zat hij niet in een gemeenteraad of de Tweede Kamer. Hij kwam dus ook niet voor op de lijstjes van mogelijke kandidaten die in de wandelgangen van de Kamer rondgingen.

Dark horse

Smit kan er wel om lachen als hij daarom een dark horse, een buitenstaander, wordt genoemd. Hij beklemtoont dat de politiek hem niet vreemd is, gezien de rol van het CNV in debatten over maatschappelijke thema's.

Smit woont nu in Heemstede, Noord-Holland, 6 kilometer over de grens met de Bollenstreek. Zuid-Holland is hem niet vreemd. Hij woonde jaren in Leiderdorp en studeerde in Leiden.

Mooie, belangrijke provincie

Voor een verklaring over zijn missie met de provincie vindt hij het nog te vroeg. Eerst wil hij de benoeming afwachten. Zuid-Holland spreekt hem erg aan, omdat het erg divers is. 'Er zijn grote en veel kleine steden. Je hebt de haven, maar ook andere sectoren. Dit is een mooie, erg belangrijke provincie.'

De voordracht tot commissaris vindt hij dan ook 'zeer eervol' en ja, er is feestvreugde en veel telefoonverkeer nadat de provincie het bericht iets voor 22.00 uur 's avonds wereldkundig maakte.