Trein scheurt stations negen keer per dag voorbij

Trein NS en NS personeel
Trein NS en NS personeel
DELFT - Elke dag worden in Nederland gemiddeld negen stations overgeslagen door de trein. Dit gebeurt om te voorkomen dat er grootschalige vertragingen ontstaan. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer.
Omroep West berichtte in oktober dat de trein tientallen keren station Delft oversloeg om op tijd op de eindbestemming te komen.
Dagelijks stoppen treinen bijna 40.000 keer op een station. In 0,02 procent van de gevallen wordt er een station overgeslagen. Het gaat dan meestal om kleine stations, stelt Mansveld op basis van gegevens van de NS. De reden waarom een trein een station overslaat wordt niet geregistreerd, maar volgens de NS wordt de maatregel meestal ingezet om te voorkomen dat grote groepen reizigers nog meer vertraging oplopen.

NS wil overslaan niet verbieden

De NS rijdt het vaakst stations voorbij tussen Nijmegen en Arnhem, tussen Bergen op Zoom en Vlissingen en tussen Utrecht en Hilversum.
Ondanks dat het overslaan van stations Mansveld een doorn in het oog is, wil ze de NS dit toch niet verbieden. 'Als ik dat zou verbieden zou ik NS mogelijk dwingen een andere bijsturingsmaatregel toe te passen die tot meer hinder leidt voor reizigers. Dat is niet in het belang van de (veel) grotere groep reizigers', schrijft ze daarover. Ze vindt dat het overslaan van stations dan ook alleen mag worden ingezet als dit echt noodzakelijk is.

Dienstregeling rijden

De staatssecretaris benadrukt verder dat ze vindt dat de NS gewoon de dienstregeling moet rijden. Mansveld: 'De reizigers mogen verwachten dat dit betrouwbaar en punctueel gebeurt. En ze moeten er zeker op kunnen rekenen dat treinen stoppen op de stations die ze volgens de dienstregeling aandoen.'