100 uur werkstraf na tramongeluk met 36 gewonden in Den Haag

Tramongeval lijn 11
Tramongeval lijn 11
DEN HAAG - De trambestuurder die op 11 september 2012 bij station Den Haag Hollands Spoor op een andere tram botste, moet een werkstraf van 100 uur volbrengen. Dat eist het Openbaar Ministerie. Bij de botsing raakten 36 mensen gewond.
De bestuurder van tram 11, Eduard M., botste vorig jaar september op de hoek van de Parallelweg en de Jacob Catsstraat achterop tram 9. Die stond stil bij een tramhalte. Kort daarvoor had M. nog voorrang verleend aan tram 9 en gezwaaid naar de bestuurder. Volgens justitie kon hij dus weten dat tram 9 bij de volgende halte stil zou staan.
De officier van justitie zegt dat M. niet goed heeft opgelet. Hij zou niet hebben geremd en met twintig kilometer per uur achterop de andere tram zijn gebotst.

Blackout

De bestuurder zelf zegt dat hij vlak voor het ongeluk een blackout heeft gehad. Maar daar gelooft de officier van justitie niet in, omdat hij het pas een maand na het ongeluk aan zijn dokter vertelde. Ook het verhaal dat de remmen niet reageerden vindt justitie niet aannemelijk, omdat twee remproeven vlekkeloos zijn verlopen.
Er zijn na het ongeluk tientallen schadeclaims van inzittenden binnengekomen bij vervoersbedrijf HTM. Vier mensen liepen dusdanige verwondingen op dat ze na het ongeluk langere tijd niet konden werken. Een aantal van de passagiers durft nog steeds niet met de tram te reizen.