'Katwijks vissersschip in Ierland voor 250.000 euro vrijgegeven'

KATWIJK - Het vissersschip 'Annelies Ilena' van de Katwijkse rederij Parlevliet en Van der Plas is dinsdagmorgen op een borgsom van 250.000 euro vrijgegeven. Dat zegt de Ierse politie tegen Omroep West. Het schip werd vrijdagmiddag geënterd door de Ierse marine en lag sindsdien voor anker in het Ierse Killybegs.

Door Ewoud Kieviet

Rond 12.00 uur is het schip weer uitgevaren naar de visgronden, zegt een woordvoerster van de Katwijkse rederij. De Ierse rechter vroeg daarvoor wel een borgsom van 250.000 euro. De Katwijkse vissers van het schip dat wordt aangeduid met het nummer KW 174 worden van 'high grading' verdacht. Dit is het overboord gooien van kleine vissen, zodat deze niet worden meegeteld met het visquotum. Deze aanklacht kreeg de rederij na een controle van de Ierse marine afgelopen vrijdag.
Parlevliet en Van der Plas wijst deze beschuldigingen van de hand. 'Het is alsof we worden aangehouden op verdenking van 50,00005 kilometer per uur rijden in de bebouwde kom', zegt Diek Parlevliet. De zaak ligt nu bij de Ierse justitie en komt op 10 december voor de Ierse rechtbank. Parlevliet laat weten de rechtzaak met vertrouwen tegemoet te zien.