Eigenaar gestrafte shoarmazaak is boos op gemeente Leiden

LEIDEN - De eigenaar van de Leidse shoarmazaak 'De Kiboets' is boos op de gemeente. Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) besloot dinsdag dat De Kiboets voor drie weken dicht moet. Eigenaar Adel Kiroles is het daar niet mee eens.
Reden voor de gedwongen sluiting is dat De Kiboets structureel langer open blijft dan is toegestaan. 'Ik heb al 39 jaar deze shoarmazaak en heb nog nooit problemen veroorzaakt. Ik verkoop alleen maar broodjes shoarma', zegt Kiroles.
Al geeft hij na enig aandringen wel toe dat hij zich niet altijd aan de regels houdt: 'Ik geef toe dat ik langer openblijf dan is toegestaan. Ik moet eigenlijk om 02.00 uur dicht, maar meestal sluit ik de zaak om 02.15 uur à 02.20 uur. Maar andere shoarmazaken blijven soms de hele nacht open, en zij worden nooit gecontroleerd. Dat vind ik heel oneerlijk.'

Openingstijden hangen samen met vergunning

Volgens een woordvoerder van de gemeente Leiden hangen de openingstijden samen met de vergunning. De Kiboets heeft een vergunning voor het schenken van alcohol. Alle horeca-gelegenheden die alcohol schenken moeten om 02.00 dicht.
'Na 02.00 uur kun je nog wel terecht in horecagelegenheden met een zogenaamd verlof. Dat is een vergunning waarmee je 24 uur per dag open kan zijn, maar geen alcohol mag schenken. De eigenaar van Kibboets heeft een vergunning aangevraagd waarmee hij wel alcohol mag schenken en dan is het dus niet toegestaan om na 02.00 uur nog mensen binnen te laten', laat de gemeente weten.

Veel schulden

Een aantal jaar geleden heeft de gemeente onderzocht of Leidse horeca-ondernemers langer open zouden willen blijven. Een voorstel om de toelatingstijden volledig los te laten had te weinig draagvlak.
Eigenaar Kiroles baalt flink van zijn straf: 'Ik heb geen cent meer op zak en moet geld lenen bij vrienden om mijn kinderen eten te geven. Ik maak veel schulden.'