Instellingen

‘Leefbaarheid in oude centrum van Den Haag is verslechterd’

DEN HAAG - De leefbaarheid in het oude centrum van Den Haag is de afgelopen tijd verslechterd. Ook is het in de binnenstad onveiliger geworden. Die boodschap hebben bewoners onlangs aan burgemeester Jozias van Aartsen overgebracht.

De burgemeester gaat daarom een onderzoek uitvoeren naar de problemen in het gebied. Dat heeft Van Aartsen de bewoners in een persoonlijk gesprek meegedeeld.

Verslaafden en handel in harddrugs

De straten rondom station Hollands Spoor, de Stationsweg en Wagenstraat vormen al jaren een zogenaamd noodgebied. Dit omdat ‘de openbare orde in dat gebied ernstig is verstoord door de aanwezigheid van verslaafden en handelaren in harddrugs’, zoals het officieel wordt genoemd. Dat heeft tot gevolg dat mensen die overlast veroorzaken door de politie kunnen worden gesommeerd om weg te gaan. Dit in eerste instantie voor 24 uur, maar als ze zich daar niet aan houden zelfs voor één of meer maanden.

Discussie over Leger des Heils

De burgemeester wijst dat gebied steeds voor een periode van een jaar aan. Maar tijdens de discussie over de toekomst van de dagopvang van het Leger des Heils aan de Wagenstraat, kwamen er volgens Van Aartsen ook signalen binnen dat de leefbaarheid en veiligheid er verslechterde.

Daarom blijven de straten in ieder geval nog tot 1 juni 2014 noodgebied. Van Aartsen belooft de gemeenteraad dat hij voor deze termijn afloopt met een ‘gedegen evaluatie’ komt of het noodzakelijk is om dit daarna nog een keer te verlengen of dat de grenzen ervan worden aangepast.