Onderzoek VEH: Den Haag heft laagste ozb

Woningmarkt
Woningmarkt
DEN HAAG - De gemeente Den Haag is heft de laagste onroerende zaak belasting (ozb). Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Die zette de gemiddelde ozb in 109 gemeenten op een rij en Den Haag komt daar met een gemiddelde van 128,11 euro uit als goedkoopste gemeente.
De Haagse wethouder Financiën Boudewijn Revis is trots op dit resultaat. 'Dit maakt duidelijk zichtbaar dat Den Haag sinds 2007 flinke stappen heeft gezet om de ozb te verlagen. Ook in tijden van bezuinigingen zijn we daar mee doorgegaan. Den Haag wil juist in deze economisch moeilijke tijden de rekening niét bij inwoners of ondernemers neerleggen.'
Daarom heeft Den Haag  vorig jaar ook besloten om startende ondernemers het ozb gebruikersdeel kwijt te schelden. In 2014 verlaagt de gemeente Den Haag de ozb voor alle ondernemers met 33 procent. 'Daarmee komen we vooral het midden- en kleinbedrijf in de stad tegemoet', aldus Revis.

Woonlasten ook laag

In het onderzoek zijn ook de totale woonlasten in gemeenten met elkaar vergeleken. Dat is de optelsom van ozb, afval- en rioolheffing. Ook dan komt Den Haag als goedkoop uit de bus met 548,05 euro per jaar. Gemiddeld bedragen de jaarlijkse woonlasten in de 109 onderzochte gemeenten 715 euro.