Instellingen

'Vluchtelingen in Haagse Sacramentskerk krijgen geen winteropvang'

DEN HAAG - De uitgeprocedeerde asielzoekers in de Sacramentskerk in Den Haag komen voorlopig niet in aanmerking voor een bed-, bad- en broodregeling tijdens de winter. Staatssecretaris Fred Teeven zei dat dinsdag in antwoord op vragen van de SP, die om een winteropvang vroeg voor de vluchtelingen. In Amsterdam heeft burgemeester Eberhard van der Laan wel zo'n regeling aangeboden.

Teeven heeft met burgemeester Jozias van Aartsen telefonisch gesproken over de situatie in de Sacramentskerk aan de Sportlaan. Volgens de staatssecretaris zijn de namen van de Iraakse vluchtelingen niet bekend. Hij weet dus ook niet welke procedures er lopen om hen het land uit te zetten. Hij heeft Den Haag daarom gevraagd de vluchtelingen in kaart te brengen. Pas dan is een bed-, bad- en broodregeling mogelijk, zei Teeven in de Tweede Kamer.

Volgens Kwinten Keesmaat van de vluchtelingenorganisatie Recht Op Bestaan klopt het dat niet alle namen van de bijna 60 vluchtelingen in de Sacramentskerk bekend zijn. Maar dat komt omdat sommige uitgeprocedeerde asielzoekers vrezen voor hun veiligheid. Bovendien gaat Keesmaat er vanuit dat die namen wel komen, als er een aanbod komt van burgemeester Van Aartsen.

Humane opvang

De burgemeester bevindt zich echter in een lastig parket, aldus Keesmaat, want gemeentes mogen geen vluchtelingen opvangen die uitgeprocedeerd zijn. ‘Maar Van Aartsen kan wel een humane opvang bieden, zoals bijvoorbeeld de gemeente Utrecht al wel doet.’

Als het aan de vluchtelingen ligt komt er in ieder geval snel een oplossing voor de opvang in de Sacramentskerk. Keesmaat: ‘Het is hier koud, het is hier donker. Er zitten hier heel veel mensen, dus je hebt nauwelijks privacy. En dat is voor mensen die getraumatiseerd zijn heel zwaar.’

Veilige terugkeer

Een optie om terug te keren naar het geboorteland is er volgens de uitgeprocedeerde asielzoekers niet. De meesten komen uit Irak en Afghanistan. In beide landen is het geweld dit jaar weer opgelaaid. Een veilige terugkeer zou dan ook niet mogelijk zijn.

Hoe lang de vluchtelingen nog in de Sacramentskerk kunnen verblijven, is niet duidelijk. De gemeente heeft wel sloopplannen, maar wanneer dat gaat gebeuren, is niet duidelijk. Wijkbewoners willen niet dat de Sacramentskerk tegen de vlakte gaat. Als er geen andere oplossing komt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers, dan kunnen ze volgens Keesmaat hier zeker nog een half jaar wonen.