Amfibische landing op Scheveningen

DEN HAAG - Ter ere van de viering van 200 jaar Koninkrijk pakt Defensie op 30 november groots uit. De marine bijvoorbeeld voert een vlootschouw en een amfibische landing in Scheveningen uit. De landmacht en marechaussee doen mee in de stoet die naar Plein 1813 rijdt. F-16’s voeren een fly-by uit boven Plein 1813.
Bij de historische landing op het strand van Scheveningen brengen adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine en oud mariniers Prins Willem Frederik – gespeeld door Huub Stapel – met een sloep aan land.
Net als 200 jaar geleden speelt ook de Britse marine een rol. Zo speelt het Britse schip HMS Tyne de rol van HMS Warrior, het vaartuig dat in 1813 de prins van Engeland naar Nederland vervoerde. 

Plein 1813

Na de landing vertrekt Prins Willem Frederik met een stoet naar Plein 1813. Daar staat het nationaal monument dat herinnert aan de omwenteling van 1813.
Op Plein 1813 heet de gouverneur der residentie, luitenant-generaal Hans Leijtens commandant Koninklijke Marechaussee, de prins welkom. Hierna wordt de oranje vlag gehesen.  Op het moment dat de vlag wordt gehesen, vliegen drie F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht met rood-wit-blauwe rookpots over het plein. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zorgt voor de muziek.

Maritiem spektakel

Terwijl de prins en zijn stoet naar Plein 1813 rijden, barst op het Scheveningse strand een maritiem spektakel los. Direct na de historische landing zullen 130 mariniers van het 22ste Raiding Squadron laten zien hoe een eigentijdse amfibische landing eruit ziet.
Vanaf het imposante marineschip Zr.Ms. Rotterdam bestormen zij met landingsvaartuigen het Scheveningse strand. Ondertussen geven de Nederlandse marineschepen Zr.Ms. Evertsen, Zr.Ms. Friesland, Zr.Ms. Vlaardingen en het Britse marineschip HMS Tyne een vlootschouw op zee.

Festiviteiten in de haven

De rest van het weekend liggen Zr.Ms. Friesland, Zr.Ms. Vlaardingen, het duikvaartuig Hydra en een sleepboot van de marine in de haven van Scheveningen en worden deze marineschepen opengesteld voor publiek. 

Generale repetitie

Om de vlootschouw en amfibische landing goed te laten verlopen houdt de Koninklijke Marine op donderdag 28 november een generale repetitie in Scheveningen.
De landing in Scheveningen is komende zaterdag live te volgen op Omroep West. Vanaf 11.30 uur tot 13.00 uur is de uitzending, die in samenwerking met de NOS wordt gemaakt, te zien.