Instellingen

Wijsmuller gaat voor wethouderschap in Den Haag

Joris Wijsmuller Haagse Stadspartij

REGIO - DEN HAAG – Een verdubbeling van het aantal zetels in de gemeenteraad en misschien zelfs deelname aan het college van burgemeester en wethouders. Want, zegt Joris Wijsmuller: de kans is groot dat na de verkiezingen de PvdA en VVD niet meer samen in het stadsbestuur komen en daardoor ontstaan mogelijkheden voor partijen die tot nu toe nooit in het college zaten, zoals de SP en de Haagse Stadspartij (HSP).

Wijsmuller werd door de leden van zijn partij voor de vijfde keer gekozen tot lijsttrekker van de HSP. Vier jaar geleden had hij aarzelingen of hij nog wel een periode door moest gaan. Nu niet, hij klinkt gedrevener en enthousiaster dan ooit. De plannen zijn ambitieus: de bouw van het cultuurpaleis terugdraaien, geld voor cultuur naar creatievelingen en programmering in plaats van naar stenen, bijvoorbeeld.

Bovendien: ‘Ik vind het leuk om de wethouders het leven zuur te maken. Ik word ook nog steeds echt kwaad als ze dingen onder het tapijt proberen te vegen,’ zegt hij.

Bewoners meer invloed geven

Aan het verkiezingsprogramma van de partij wordt op dit moment de laatste had gelegd. ‘Maar onze core business blijft de rol van de burger in de lokale democratie. Die moet veel steviger worden, de inwoners moeten meer invloed krijgen.’

Neem de plannen voor Scheveningen Haven of het cultuurpaleis, het kappen van bomen op de Laan van Meerdervoort of het sluiten van buurtbibliotheken. ‘De burgers zijn tegen, maar het gaat toch door. Wij vinden dat het bestuur dienstbaar moet zijn aan de stad. Niet andersom.’

Lege gebouwen beter benutten

Andere belangrijke punten uit het nieuwe programma zijn dat de leegstaande gebouwen in Den Haag beter moeten worden benut. Er moet ook een bouwstop komen voor nieuwe kantoren. Bovendien wil de HSP dat er nu jaren nu eindelijk eens wat gaat gebeuren met de twee leegstaande belastingkantoren bij station Hollands Spoor. Die moeten worden onteigend, zodat de gemeente ervoor kan zorgen dat ze een goede nieuwe bestemming krijgen.

De HSP wil verder dat de gemeente serieus iets gaat doen aan de luchtkwaliteit in de stad. Niet al het verkeer moet nog over de centrumring worden gejaagd, vindt Wijsmuller. Verder wil hij dat de zorgtaken die naar de gemeente komen wijkgericht worden georganiseerd.

'Wij willen het beste voor de stad'

De lijsttrekker wil daaraan als wethouder in de volgende collegeperiode graag meewerken, als de HSP inderdaad het door hem voorspelde aantal zetels haalt. Maar niet dat dit een streven op zich is, bezweert hij. De partij is opgericht om het beste te doen voor de stad. ‘Niet voor persoonlijke doelen of dogma’s.’