Lenferink: 'Communicatie na schietdreiging Leiden was wel goed'

LEIDEN - Burgemeester Henri Lenferink van Leiden bestrijdt dat de communicatie naar scholen en buurgemeenten na de schietdreiging op een Leidse school in april, niet goed was. Hij zegt dat er in alle openheid is gecommuniceerd.
In een evaluatie staat dat er door de manier waarop de gemeente berichten naar buiten bracht, onrust is ontstaan op scholen en bij buurgemeenten. Volgens Lenferink was er echter totaal geen reden om andere onderwijsinstellingen dan middelbare scholen en MBO-opleidingen te sluiten.
Dat was zo afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie. Besloten is ook dat alleen deze scholen werden ingelicht.
Een 19-jarige jongen liet op zaterdag 20 april via internet weten dat hij in Leiden een leraar en 'zo veel mogelijk leerlingen' wilde doodschieten. Alle middelbare scholen en mbo's bleven die maandag dicht. In de dagen erna werden de gebouwen extra bewaakt.

Gevoelens van onveiligheid

Uit de evaluatie blijkt dat onvoldoende rekening is gehouden met 'gevoelens van onveiligheid' op andere scholen. Pas in de loop van de maandag waarop middelbare scholen en MBO-instellingen dicht waren, is besloten om ook andere scholen in te lichten. Dat is volgens de burgemeester erg goed gegaan.
Henri Lenferink: 'Bij het maken van een evaluatie is het belangrijk om heel kritisch naar jezelf en naar het proces te kijken. Als driehoek hebben wij bijzonder goed samengewerkt en de vele complimenten die wij hebben gekregen over de intensieve, open en transparante wijze waarop wij hebben gecommuniceerd staan mij nog vers in het geheugen.'