Instellingen

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden koopt beeld van 2 ton

LEIDEN - Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een portretbeeld uit de vijfde eeuw voor Christus aangekocht. De nieuwe aanwinst kostte 200.000 euro. Het kalkstenen mannenportret is afkomstig van Cyprus en is volgens het museum van zeldzaam hoge kwaliteit.

In Europa zijn voorbeelden van dit soort Griekse beeldhouwkunst alleen te vinden in de collecties van het British Museum in Londen en het Louvre in Parijs, zei het museum donderdag. Het museum heeft het beeld kunnen kopen dankzij bijdragen van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij.

Het portret maakte ooit deel uit van een levensgroot staand beeld. Waarschijnlijk stond het opgesteld bij een tempel of heiligdom en was het een geschenk voor de god die daar werd aanbeden. Vanwege de grote afmetingen was het een kostbaar beeld.

Perzen

Cyprus stond in de vijfde eeuw voor Christus onder bewind van de Perzen. Daardoor heeft de man een gestileerde golvende baard en een kapsel volgens de mode van het Perzische hof. De amandelvormige ogen en glimlachende mond zijn volgens het museum typische stijlkenmerken uit de Griekse oudheid.

Het portret is tijdelijk te bewonderen in de centrale hal van het museum en krijgt in 2015 een prominente plek op de vernieuwde Griekse afdeling.