Inholland weer voldoende, maar niet volgens iedereen

DEN HAAG - De opleidingen Media en Entertainment Management (MEM) en Commerciële Economie (CE) aan Hogeschool Inholland, met vestigingen in Den Haag en Delft, zijn weer op orde. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag laten weten.
De accreditatie van beide opleidingen wordt daarom niet ingetrokken. Maar nog niet iedereen is tevreden over de kwaliteit van Inholland.
De Onderwijsinspectie vond in 2011 dat vier opleidingen van Inholland zo slecht waren dat ze 'hbo-onwaardig' waren. Het ministerie van Onderwijs begon daarom een procedure om de accreditatie van de opleidingen in te trekken. Zonder accreditatie is een diploma niets meer waard. Twee van de vier opleidingen waren vorig jaar al weer voldoende, de andere twee - MEM en CE - zijn dat nu ook weer, volgens de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

Veel klachten bij LSVb

Studentenvakbond LSVb is het daar niet mee eens. Bij de juridische dienst van de LSVb regende het de afgelopen maanden klachten over de afstudeerprocedure van Inholland. Uit die klachten komt naar voren dat studenten van hun begeleider te horen krijgen dat ze op de goede weg zijn. Een tweede lezer beoordeelt het eindwerkstuk vervolgens met een onvoldoende.
Volgens bestuurslid Olga Wessels is er iets fundamenteels mis. 'Het afstudeertraject van Inholland wordt door studenten ervaren als een dicht struikgewas', laat Wessels weten. De LSVb vindt dat studenten die studievertraging oplopen, die te wijten is aan de opleiding, financieel gecompenseerd moeten worden.

Na drie jaar een evaluatie

Inholland ziet de verleende accreditatie juist als een opsteker. In 2010 raakte Inholland ook al in opspraak, toen bleek dat er ten onrechte diploma's werden uitgereikt. Voormalig voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra werd benoemd als bestuursvoorzitter om de crisis op te lossen. 'Het zijn buitengewoon zware jaren geweest, vooral voor alle medewerkers en studenten', zegt Terpstra, 'dat Inholland nu weer goed presteert is vooral hun verdienste.'
De verleende accreditatie is geldig voor een periode van zes jaar. Na drie jaar zal er tussentijds geëvalueerd worden.