LUMC lang geplaagd door legionellabesmetting

LEIDEN - Een kortverblijf-afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum kampt al lange tijd met een legionellabesmetting die heel moeilijk te bestrijden is. Er hangen waarschuwingsbordjes dat kraanwater niet gedronken mag worden. Volgens het ziekenhuis gaat het om 'relatief ongevaarlijke legionellabacteriën'.
De gezondheid van medewerkers of patiënten is geen enkel moment in gevaar geweest, aldus een woordvoerder. Het LUMC heeft allerlei maatregelen genomen om de bacteriën te bestrijden, maar dat is niet gelukt. De legionella blijft opduiken in de waterleidingen. Het ziekenhuis gaat nu alle besmette drinkwaterleidingen vervangen. De verpleegafdeling hoeft niet dicht. De patiënten moeten wel ergens anders douchen. De directeur van het ziekenhuis zegt het 'vervelend' te vinden, maar de 'veiligheid staat voorop'.
Legionella is dodelijk
Het inademen van waterdruppels met de bacterie kan leiden tot de veteranenziekte. De ergste uitbraak van legionella in Nederland was in 1999 in de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Meer dan tweehonderd mensen werden ziek bij die epidemie. Ruim 30 bezoekers van de beurs overleden aan de gevolgen van legionella. Sinds die tijd neemt de rijksoverheid altijd voorzorgsmaatregelen als de bacterie opduikt.

CDA wil meer actie

Het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot kreeg foto's van de waarschuwingsborden in handen en is er zo van geschrokken dat ze om opheldering heeft gevraagd bij de minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid.
Hanke Bruins Slot vindt het vreemd dat een academisch ziekenhuis zo lang heeft volstaa met waarschuwingen en geen maatregelen nam. Het Kamerlid wil weten waarom er geen filters zijn geplaatst om het water te zuiveren.
Verder vraagt ze om de garantie dat de bacteriën zich niet verspreiden naar andere afdelingen. Het ziekenhuis stelt in een verklaring dat de rest van het LUMC geen risico loopt, omdat de ringleiding gescheiden is.