Instellingen

Bewoners Den Hoorn vrezen huis te verliezen aan nieuw bedrijventerrein

DEN HOORN - Bewoners van de Harnaskade in Den Hoorn zijn bang dat hun huizen gesloopt gaan worden vanwege een nieuw bedrijventerrein. Den Hoorn is een dorp in de gemeente Midden-Delfland.

Het gaat om de HarnaschPolder tussen de A4 en de kade. Oorspronkelijk zouden de bedrijfspanden náást de huizen gebouwd worden. Maar afgelopen september kwamen de betrokken gemeenten Midden-Delfland, Den Haag en Delft met een alternatief plan.

De samenwerkende gemeenten overwegen er nu grootschaligere bedrijven te plannen. Dat zijn dan bijvoorbeeld distributiecentra voor supermarkten of loodsen voor transportbedrijven. In dat geval worden de ongeveer dertig huizen gesloopt en moeten de bewoners toch vertrekken.

'Het hele laantje, alles weg', zegt bewoner Henry van Marrewijk terwijl hij teneergeslagen naar de kade kijkt. Hij woont er al 50 jaar. Van Marrewijk had geen problemen met het oorspronkelijke plan uit 2005, maar hij snapt niet waarom de huizen misschien toch weg moeten.

Interesse grootschalige bedrijven

Vanwege de financiële crisis is het moeilijk om kleine kavels grond te vullen. En dus denken de gemeenten dat alleen grootschaligere bedrijven interesse in het terrein hebben.

'Toen dat plan werd bedacht was er veel vraag naar de kavels die toen waren bedacht. We stellen vast dat de economie is veranderd in 10 jaar tijd en dat er nu een andere vraag is', legt wethouder Hans Horlings (CDA) van Ruimtelijke Ordening uit.

Bovendien zijn er hoogspanningsmasten op het veld gekomen, waardoor het perceel een stuk smaller is geworden. Volgens Horlings passen er daardoor alleen grote loodsen op het veld als de huizen verdwijnen.

'Geen reden om te vertrekken'

'Dat is voor ons geen reden om weg te gaan. Je hebt niet zo snel een plekje waar je zo vrij woont als hier', reageert Van Marrewijk.

Ook bewoner Ton Fransen vindt het een bittere pil voor de buurt. 'Er zijn behoorlijk wat mensen die hier geboren en getogen zijn en nog steeds hier wonen. En het is niet moeilijk voor te stellen dat ze daar toch wel moeite mee hebben.'

Fransen is opgegroeid aan de Harnaskade en heeft daarna nog elders gewoond. Inmiddels heeft hij zijn woning aan de kade alweer 15 jaar. Hij vindt dat het historische laantje behouden moet blijven.

Begrip voor de bewoners

'Ik heb alle begrip voor de belangen van de bewoners', benadrukt Horlings. 'Maar ik zie ook het belang van het ontwikkelen van het bedrijventerrein en de werkgelegenheid en de financiële consequenties daarvan.' Hij vindt het daarom een lastige afweging.

De bewoners denken op dit moment nog niet aan verhuizen. Ze blijven praten met de wethouder en hopen dat ze hem van gedachten kunnen laten veranderen.

Meer geduld

'We zijn ervan overtuigd dat we er dan uit gaan komen. Met behoud van de bewoning', zegt Fransen strijdvaardig. Hij hoopt dat de gemeenten blijven inzetten op kleinere bedrijven.

Als die nu nog niet naar het terrein willen komen, zoals de gemeenten verwachten, vindt hij dat ze geduld moeten hebben tot de economie wat is aangetrokken.

De gemeenten en de bewoners gaan de verschillende alternatieven nog bespreken. Voor de zomer moet er dan een definitieve beslissing vallen.

Samenwerkingsverband

De ontwikkeling van het terrein is in handen van het Bedrijvenschap HarnaschPolder. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten Den Haag, Delft en Midden-Delfland.

De gemeente Delft wil graag uit dit verband stappen, maar daarover moet nog een beslissing genomen worden.