Instellingen

Haagse kunstenares maakt bronzen beelden om op te eten

DEN HAAG - Bronsgieten was nog nooit zo lekker. De Haagse kunstenares Anat Ratzabi maakt 'bronzen' beelden van chocola. De kunstenares weet de chocola zo te bewerken dat het net echt brons lijkt.

Haar atelier zit vlak achter de Mauritskade. Daar is ze al jaren actief als beeldhouwer. Ruim een jaar geleden kreeg ze van een opdrachtgever de vraag om een beeld van Rembrandt te maken. Het bleek te duur het beeld in brons te gieten. Ratzabi blufte dat ze het ook wel in chocolade kon gieten en het dan kon laten lijken op brons: een veel goedkopere optie.

‘Ik had toen nog nooit iets met chocolade gedaan', bekent de chocoladekunstenares. Ze is creatief aan de slag gegaan en ontwikkelde een bijzonder product. Met een zogenaamd bronspoeder brengt ze het speciale effect aan. Maar hoe dat exact gaat, blijft het geheim van de smid.

Ratzabi noemt het overigens niet zomaar chocola, maar ware kunst. ‘Elke keer als ik bezig ben met het aanbrengen van het bronspoeder, voelt het als iets magisch.’ Het werk wordt enorm gewaardeerd. De bronzen chocolade is bijvoorbeeld al te koop in het Rijksmuseum.