Minder files in en om Den Haag door nieuw computerprogramma

DEN HAAG - Automobilisten in en om Den Haag staan vanaf volgend jaar minder lang in de file. Dat zeggen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. De provincie en de gemeente denken dat het verkeer beter zal doorstromen door een nieuw computerprogramma. De overheden hebben het samen aangeschaft om kosten te besparen.
Het zogeheten verkeersmanagementsysteem geeft informatie over opstoppingen, botsingen en werk aan de weg. Door camera's en meetpunten op de weg wordt de doorstroming van minuut tot minuut in de gaten gehouden.

Wegen rond Den Haag zijn het drukst

Verkeersleiders kunnen daar direct op reageren door omleidingen aan te geven op matrixborden of stoplichten op rood te zetten. Het moet eind 2014 draaien op de verkeerscentrales van de gemeente en de provincie.
Files zijn een groot probleem in onze regio. De wegen rond Den Haag zijn de drukste van Nederland: dagelijks rijden 45000 automobilisten de stad in en uit. Deze maand becijferde onderzoeksbureau TNO dat de files het bedrijfsleven in Zuid-Holland zo'n 50 miljoen euro kosten. Ook is er een toenemend aantal ongelukken waarneembaar in de afgelopen twee maanden, als gevolg van de filedruk.
.