Instellingen

Vooruitblik topklasse: Wie pleegt er broedermoord?

Noordwijk - Katwijk 2012-2013
Noordwijk - Katwijk 2012-2013

REGIO - Het is kommer en kwel in de topklasse. Op FC Lisse na staan alle regioploegen in het rechterrijtje. De vier laagst geklasseerde clubs komen bovendien allemaal uit de Bollenstreek. Twee daarvan vechten zaterdag een broedertwist uit op leven en dood: Noordwijk en Katwijk.

De positieve noot waar FC Lisse op de ranglijst voor zorgt, ontbrak volledig in de vorige speelronde. Stuk voor stuk vielen ze om, alle zes regionale topklassers stonden zaterdag aan de verkeerde kant van de score. Ze hebben allemaal dus wat goed te maken.

FC Lisse – Kozakken Boys

Een week geleden nog titeloutsider, inmiddels subtopper. Door te struikelen over Excelsior ’31 (3-1) zijn de Lissenaren gezakt van de derde naar de zesde plek. Bij winst waren ze de kersverse koploper IJsselmeervogels tot op één punt genaderd. Het verschil is nu zeven punten. Nog meer slecht nieuws: Lisse werd deze week uit de districtsbeker gekegeld.

Op Ter Specke komt de afgeloste lijstaanvoerder langs. Kozakken Boys verloor zijn laatste twee duels thuis met 3-4. Op vreemde bodem verloren de Werkendammers alleen van Ter Leede. Bij de vier andere regioclubs werd wél gewonnen. Lisse is dus gewaarschuwd.

Ter Leede – Scheveningen

Het lijkt erop dat Ter Leede maar niet van die vervloekte rode lantaarn af kan komen. Op bezoek bij Excelsior Maassluis was daar de kans toe, maar de gastheer zegevierde op het debutantenbal: 4-1. Geluk bij een ongeluk is dat Noordwijk en Katwijk ook verloren, waardoor Ter Leede bij winst de verliezer van de burenruzie voorbij gaat.

Scheveningen maakte de diepste duikeling. Het begon als gedeelde nummer 4 aan speelronde 13, maar eindigde in het rechterrijtje en staat nu tiende. De rode kaart van Leroy Resodihardjo kostte de clubtopscorer niet alleen een rode kaart, daarmee leidde hij indirect ook de thuisnederlaag tegen HHC Hardenberg (0-2) in.

Rijnsburgse Boys – GVVV

Wat Katwijk een week eerder overkwam op de Middelmors, gebeurde Rijnsburgse Boys zaterdag in het uitduel met Capelle: een tegentreffer diep in blessuretijd. Hielden de ‘Uien’ daardoor een punt over aan de Katwijkse derby, uit Capelle vertrokken ze met lege handen: 3-2. Daarmee werd Rijnsburg naar de dertiende plaats geduwd en kwam een ongeslagen serie van vijf duels ten einde.

Over series gesproken: tegenstander GVVV, eens een uitgesproken kampioenskandidaat, verloor drie opeenvolgende partijen. De eerste periodekampioen vindt zichzelf intussen terug op de achtste positie. Het belooft in elk geval een doelpuntrijk duel te worden, want in onderlinge ontmoetingen wordt altijd gescoord, gemiddeld zelfs meer dan vijfmaal.

Noordwijk – Katwijk

Slechts één punt scheidt de twee ‘broers’ uit de Bollenstreek van elkaar. Noordwijk, de nummer 14, heeft één punt speling ten opzichte van Katwijk. Op de Duinwetering heeft Robbert de Ruiter na dit seizoen zijn vertrek aangekondigd als hoofdcoach.

Na de Kees ‘Pier’ Tol-show bij Spakenburg (5-1) moet Noordwijk oppassen niet opnieuw ten prooi te vallen aan een oude bekende. De Katwijkse oranjehemden hebben spits Joost Leonard in de gelederen. Hij werd met Noordwijk kampioen van de hoofdklasse en pakte met Katwijk de titel in de topklasse. Twee seizoenen geleden leek Leonard de Noordwijkers nog langs Katwijk te schieten, maar in de toegevoegde tijd werd het alsnog 1-1.

Katwijk staat een-na-laatste, een algeheel amateurkampioen onwaardig. Zes keer achter elkaar niet weten te winnen: idem dito. Op eigen veld kregen de Krombewoners met 0-3 klop van Barendrecht. Wellicht hadden ze het verdiend om hekkensluiter te worden, maar daarvan werden ze gered door de eveneens morsende concurrentie.


Op het programma staan verder de wedstrijden IJsselmeervogels – Excelsior ’31, Barendrecht – Capelle, HHC Hardenberg – Spakenburg en Excelsior Maassluis – ONS Boso Sneek.

Verslag op radio en tv

Omroep West doet zaterdag verslag van FC Lisse – Kozakken Boys, Rijnsburgse Boys – GVVV en Noordwijk – Katwijk. Live-flitsen van die duels zijn vanaf 14.00 uur te horen op 89.3 FM Radio West. Aansluitend volgen om 20.25 uur de samenvattingen op TV West.