Instellingen

Anish Giri helpt Nederlands schaakteam aan zege

Anish Giri
Anish Giri

RIJSWIJK - Anish Giri heeft het Nederlands schaakteam na twee nederlagen aan de eerste zege geholpen op het WK in Antalya.

Onder aanvoering van de 19-jarige Rijswijker versloeg het Oranjeviertal koploper Duitsland donderdag met 2 1/2 - 1 1/2. De nationaal kampioen dwong zelf Igor Khenkin tot overgave. Zijn collega's Sergei Tiviakov, die Ivan Sokolov van een rustdag liet genieten, Loek van Wely en Erwin l'Ami hielden hun partij in evenwicht.

Giri speelde sterk. Hij bouwde met wit al snel een gerieflijke stelling op en bouwde die gestaag verder op. Khenkin verdedigde zich naar vermogen maar slaagde er niet in het gevaar in te dammen. Zijn jonge Nederlandse opponent speelde zeer secuur en liet zich nergens op noemenswaardige fouten betrappen. De 45-jarige in Rusland geboren Duitser raakte in de slotfase het spoor bijster en gaf na de 65e zet van Giri op.

Nederland is door de zege van de laatste plaats af. Oekraïne nam de leiding over en heeft één punt voorsprong op Armenië. Duitsland en Azerbeidzjan, dat ook verloor, zijn nu de nummers 3.