Instellingen

Leegstaande Haagse kantoren worden steeds vaker woningen

Leegstaand kantoorpand
Leegstaand kantoorpand

DEN HAAG - Leegstaande kantoren in Den Haag krijgen in rap tempo andere bestemmingen. De lege gebouwen worden bijvoorbeeld omgebouwd tot appartementen of een studentencampus. Ook praktijkruimtes en kluskavels behoren tot de mogelijkheden.

Het aantal aanvragen om het bestemmingsplan van een oud kantoor te veranderen is de laatste jaren vervijfvoudigd van 20.000 naar 100.000 vierkante meters. Wethouder Marnix Norder (PvdA) van Stadsontwikkeling zei dat tijdens Den Haag Vastgoed, een jaarlijks congres in Den Haag.

Volgens de gemeente ligt de stijging aan het feit dat veel kantoren in groene woonwijken staan, zoals het Benoordenhout en het Bezuidenhout. Voor vastgoedinvesteerders zijn dat aantrekkelijke gebieden.

Steeds meer expats en studenten

Jaarlijks komen er 6000 woningzoekenden bij in Den Haag. 'Dat komt doordat er steeds meer internationale organisaties naar Den Haag komen. Ook worden we steeds meer een studentenstad', zegt Norder.

Het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken wordt bijvoorbeeld een campus voor 3500 studenten van de Universiteit Leiden, die een vestiging heeft in Den Haag.