Instellingen

Dansers blijven mogelijk nog even op het Haagse Spuiplein

Lucent Danstheater
Lucent Danstheater

REGIO - DEN HAAG - Het Nederlands Dans Theater blijft mogelijk nog tijdens de bouw van het nieuwe cultuurpaleis in Den Haag gebruik maken van het eigen gebouw op het Spuiplein. De gemeente en het NDT zijn daarover in gesprek, bevestigde wethouder Marnix Norder (PvdA) van Stadsontwikkeling donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De opppositie wilde opheldering van de wethouder, omdat er eigenlijk aanstaande zondag een akkoord zou moeten zijn over de kantoren en het productiehuis van het gezelschap. Het NDT wil liever niet dat die worden ondergebracht op het Norfolkterrein in Scheveningen, waar voor veertien miljoen euro een tijdelijk theater wordt gebouwd voor de gezelschappen die nu aan het Spuiplein zitten. Dat akkoord is er nog niet, aldus Norder.

Volgens hem komt dat mede omdat zakelijk directeur Joost Poort van het NDT, waarmee de onderhandelingen werden gevoerd, afgelopen week die functie al na een half jaar weer neerlegde. De gemeente moet nu met een andere delegatie van het NDT praten. Maar volgens de wethouder kan er zeer waarschijnlijk volgende week een akkoord worden bereikt met de dansers.

Fel debatje

De oppositie bleek tijdens een fel debatje bijzonder geïrriteerd over de gang van zaken, onder andere omdat de raad niet was ingelicht over de wisseling van de wacht bij het NDT. Bovendien vonden vooral de oppositiepartijen GroenLinks, SP en de Haagse Stadspartij (HSP) dat Norder nauwelijks enige duidelijkheid verschafte over de gang van zaken. 'U draait als een paling in een emmer snot,'  aldus Joris Wijsmuller van de HSP. Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) vroeg daarop om het debat 'naar een iets hoger niveau te tillen'.

Als het gezelschap inderdaad nog wat langer op het Spuiplein blijft, is het misschien nodig dat het nieuwe cultuurpaleis een paar meter opschuift richting het stadhuis. De wethouder bezwoer echter dat het nieuwe gebouw dan toch nog binnen de grenzen van het onlangs vastgestelde bestemmingsplan blijft vallen.