Asielzoekers Haagse Sacramentskerk mogen naar winteropvang

DEN HAAG - De asielzoekers die in de Haagse Sacramentskerk bivakkeren mogen, als het nog kouder wordt, gebruik maken van de winterregeling. Dat betekent dat ze bij strenge vorst de kille kerk mogen verruilen voor de nachtopvang voor daklozen.

Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Volgens hem staat in het protocol van de regeling dat mensen die gebruik willen maken van de opvang niet bekend hoeven te maken wie ze zijn. De Haagse gemeenteraad schaarde zich ondanks de belofte van de burgemeester wel achter een voorstel van PvdA-raadslid Marieke Bolle. Zij riep op de opvang open te stellen voor de mensen uit de Sacramentskerk.

De raad wilde daarmee ook een signaal geven aan staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie, die onlangs zou hebben gezegd dat de asielzoekers niet in aanmerking komen voor de winterregeling. Van Aartsen verklaarde dat hij dat Teeven niet had horen zeggen. Wel voegde hij daaraan toe dat de staatssecretaris er ook helemaal niet over gaat.

Oproep aan Vluchtelingenwerk

De partijen aan de rechterkant van de raad zagen niets in het voorstel. Vooral de PVV en de Groep ter Linden verzetten zich heftig. 'Er is geen enkele reden waarom deze mensen hier mogen blijven', aldus Chris van der Helm (PVV). Hij deed zelfs een oproep aan de burgemeester om het 'criminele krakerstuig' op te pakken.

Van Aartsen deed tijdens de vergadering een oproep aan Vluchtelingenwerk om mee te werken aan een oplossing voor de mensen in de kerk. Die organisatie moet de asielzoekers ervan overtuigen zichzelf te identificeren. Een deel zou dan terugkunnen naar Irak, een ander deel kan blijven en een deel zou door Justitie kunnen worden uitgezet, denkt de burgemeester na een gesprek met de betrokkenen. 'Maar daarvoor is het belangrijk dat ze bekend maken wie ze zijn', aldus Van Aartsen.

.

Deel dit artikel: