Instellingen

Viering 200 jaar koninkrijk: 'Kom met het openbaar vervoer'

DEN HAAG - Bezoekers die zaterdag in Den Haag 200 jaar koninkrijk willen vieren worden opgeroepen om met het openbaar vervoer te komen. De gemeente Den Haag verwacht dat het druk wordt en raadt aan om met de tram, bus, de fiets of lopend te reizen.

Vanwege de landing van 'koning Willem I' op Scheveningen vanaf elf uur zijn op een aantal plekken zaterdag afsluitingen. Zo is de boulevard vanaf acht uur 's ochtends dicht voor al het verkeer. Ook fietsers en voetgangers kunnen niet meer naar de andere kant van het strand en de boulevard fietsen of lopen. Verder is het  strand bij het beeld van de vissersvrouw van elf tot  half twee afgesloten. Daarnaast is de Keizerstraat tussen elf uur en half twee dicht. In de binnenstad van Den Haag is Plein 1813 dicht voor autoverkeer. Die afsluiting is tussen acht uur 's ochtends en drie uur 's middags.

Toch met de auto

Wie toch met de auto wil komen kan het best via de Van Alkemadelaan naar Scheveningen rijden. Parkeren kan bij de parkeergarages aan de Zwolsestraat, bij het Kurhaus, het Circustheater, of bij het Zwarte Pad. Op een aantal plekken op Scheveningen mag vanaf vrijdag al niet meer langs de weg geparkeerd worden. Die plekken worden aangegeven met borden. Wie aan de zuidkant van de haven wil parkeren kan dat doen in de buurt van de tweede haven.

Omleidingen openbaar vervoer

Tram 1 kan van 12.15 tot 14.15 uur niet via de Scheveningseweg en het Plein 1813 rijden. Tram 1 rijdt om vanaf de halte Kurhaus naar de halte Centrum waar de tram weer de normale route oppakt. Deze omleiding geldt in beide richtingen.

Tram 17 kan tijdens het passeren van de stoet ook niet via via de Scheveningseweg en het Plein 1813 rijden. Tram 17 rijdt vanaf de halte Statenplein via de Waldeck Pyrmontkade en de Prinsegracht naar de te Kerk en de Gravenstraat en de halte Centrum waar tram 17 weer de normale route oppakt. Deze omleiding geldt in beide richtingen.

Bij het passeren van de stoet wordt bus 21 opgehouden bij de Kanaalweg en de Frankenslag. De bus rijdt niet om maar kan zijn dienstregeling niet aanhouden. Houd daarom rekening met vertraging en meer reistijd.

Bij het passeren van de stoet wordt bus 22 opgehouden bij de Duinstraat en Jurriaan Kokstraat. Daarnaast rijdt bus 22 om bij plein 1813 en rijdt vanaf de halte Nassauplein om naar de halte Buitenhof dit geldt in beide richtingen.

Bij het passeren van de stoet wordt bus 24 opgehouden bij de Javastraat. De bus richting Station Mariahoeve rijdt om vanaf de halte Alexanderplein naar de halte Buitenhof.

Fietsen

Bezoekers mogen hun fiets niet meenemen de boulevard op. Fietsen die aan de hekken vast zitten worden weggehaald. De gemeente adviseert fietsen te stallen in de Biesieklette bij Seinpostduin of het Havenhoofd.

Mindervaliden

Voor mindervaliden zijn speciale voorzieningen getroffen. Zij kunnen parkeren op de Strandweg bij de Vuurbaakstraat op Scheveningen. 

Uitzending

De landing is zaterdag live te volgen op TV West. De uitzending begint om 11.30 uur.