Instellingen

Haga: Niets mis met salaris ziekenhuistopman

DEN HAAG - Het Hagaziekenhuis in Den Haag zegt dat er niets mis is met het salaris van voorzitter Chiel Huffmeijer, die ver boven de Balkenende-norm verdient. De SP riep de ziekenhuistopman vrijdag uit tot 'grootste graaier van Den Haag'.

Huffmeijer van het Hagaziekenhuis verdiende in 2011 322.743 euro, aangevuld met een auto van de zaak met een waarde van 55.019 euro. Uit het jaarverslag van 2012 blijkt dat Huffmeijer vorig jaar nog meer is gaan verdienen. 'Deze cijfers kloppen en voldoen ook aan de wet- en regelgeving op dit gebied', reageert voorlichter Richard Pflug namens het ziekenhuis.

Gouden Hark

SP-raadslid Bart van Kent ging vrijdagochtend naar het ziekenhuis om de ontmoedigingsprijs, een gouden hark, uit te reiken. Huffmeijer weigerde de prijs in ontvangst te nemen. De SP heeft de hark toen maar naast de ingang van het directiegebouw gezet. 'Jammer dat hij te laf was om publiekelijk verantwoording af te leggen. Zijn salaris wordt met publiek geld betaald', zegt Van Kent, die de voorzitter oproept om een deel van zijn salaris in te leveren.

Het Hagaziekenhuis wil dit aan Huffmeijer zelf overlaten. Of de Raad van Bestuur of de Raad van Toezicht hierop druk gaan uitoefenen, kon de voorlichter niet zeggen. 'De salarissen van het Haga voldoen aan de CAO, de beloningscodes en andere regels in Nederland, dus op dit gebied doen we niets fout', aldus Pflug.

Fatsoensnorm

De SP vindt dat het Haga een fatsoensnorm overschrijdt. 'Het is lastig te verteren dat in tijden van crisis organisaties, die betaald worden met belastinggeld, hun directies meer betalen dan de minister-president. Het geld kan beter besteed worden aan goede zorg', aldus Van Kent.

De Haagse SP organiseerde de verkiezing Grootste Graaier van Den Haag om aandacht te vragen voor de extreem hoge salarissen bij organisaties die subsidie van de gemeente ontvangen. Genomineerd waren: Chiel Huffmeijer (HagaZiekenhuis), Willem Geerlings (Medisch Centrum Haaglanden), Willem Krzeszewski (Staedion Wonen), Stephan Valk (Parnassio/BAVO zorg) en Evert de Glint (Woonzorgcentra Haaglanden). Allen verdienden volgens de SP in 2011 ruim boven het salaris van de minister-president.