Instellingen

Prins Willem Frederik landt op strand Scheveningen

De landing van de prins in een tank
landing 2
landing Prins Willem1

DEN HAAG - Prins Willem Frederik is weer geland op het Scheveningse strand. Acteur Huub Stapel in de rol van de prins kwam met een speciaal tankvoertuig aan op het strand. Vanwege het onstuimige weer was besloten om de historische landing met een marinevoertuig uit te voeren en niet met een sloep, zoals 200 jaar geleden.

Honderden acteurs hebben Prins Willem Frederik op het strand ontvangen. Zij speelden het volk dat met oranje zakdoeken stond te zwaaien om de prins te onthalen. Ook was er een groep kozakken aanwezig op het strand.

Gevechten

Er werden gevechten tussen Fransen en Engelsen nagespeeld. Die hebben niet echt op het stand van Scheveningen plaatsgevonden, maar worden vandaag toch in het toneelstuk nagespeeld. Bij de gevechten waren vooral buitenlanders betrokken en dus geen Nederlanders.  

De prins gaat straks onder begeleiding van de koninklijke landmacht in optocht over de Scheveningse weg naar Plein 1813. Daar zijn ondermeer saluutschoten te horen.

Ridderzaal

Zaterdagmiddag is in de Ridderzaal het officiële begin van de viering. Onder anderen premier Mark Rutte en de dichter des vaderlands, Anne Vegter, voeren daar het woord. Verder treden er diverse artiesten op.  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan naar alle festiviteiten.