´Te weinig aandacht voor België bij viering 200 jaar koninkrijk´

DEN HAAG - Een Belgische man probeerde Nederlanders er zaterdagmiddag bij de viering van 200 jaar koninkrijk op attent te maken dat ook België bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden hoorde. ´ Koning Willem I werd ook ingehuldigd in Brussel als Koning het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Wij waren toen samen. Maar, dat wordt eigenlijk een beetje verzwegen´, aldus de Belg.
De man is speciaal naar het Haagse Plein 1813 gekomen om de festiviteiten bij te wonen. Maar ook om de Nederlander iets duidelijk te maken. Hij heeft een groot bord bij met een landkaart waarop Nederland en Vlaanderen één zijn.
'Het voor ons een belangrijke periode geweest. De verfransing was al een aardig eind op weg en Koning Willem I heeft met zijn taalpolitiek ervoor gezorgd dat het Nederlands weer terug kwam', aldus de Belg.  

Viering in België

Ook in België is er aandacht voor de viering van het koninkrijk. 'Wij zijn met de voorbereidingen bezig voor een herdenking in België. Dat gaan we doen in Brussel in 2015 en dan herdenken wij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden´.