Instellingen

Waxinelichthoudergooier opgepakt in Den Haag

DEN HAAG - Erwin Lensink, de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, is zaterdagmiddag in Den Haag aangehouden. Dat meldde de politie.

De 'waxinelichthoudergooier' had een gebiedsverbod geschonden dat de gemeente hem had opgelegd. Hij mocht zaterdag niet in Den Haag zijn vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Lensink is aangehouden aan de Hofweg, in de buurt van het Binnenhof. Hij zit vast voor verhoor. ´Wij weten dat zijn aanwezigheid bij een dergelijke manifestatie met leden van het Koninklijk Huis kan leiden tot verstoring van de openbare orde´, legt de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag uit. Volgens de zegsman was Lensink in de gelegenheid gesteld om bezwaar te maken tegen het verbod, maar had dat niet gedaan´.

Veroordeling

Nadat Lensink de waxinelichthouder naar de Gouden Koest had gegooid, werd hij In 2011 verplicht opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank achtte toen belediging, vernieling en mishandeling bewezen, maar verklaarde de man volledig ontoerekeningsvatbaar en werd ontslagen van verdere rechtsvervolging.

Hoger beroep

In hoger beroep  in 2013 is hij veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf. Lensink werd toen weer wel toerekeningsvatbaar verklaard.  Volgens het Hof had hij wel de waardigheid van het koningshuis aangetast met zijn actie.

Lensink vond dat voormalig koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zat.