Instellingen

Gearresteerde Russische diplomaat verlaat Nederland

dmitri borodin rusland russische diplomaat
dmitri borodin rusland russische diplomaat

DEN HAAG - De Russische diplomaat Dmitri Borodin verlaat Nederland. Dat meldt hij zelf op twitter. Borodin werd begin oktober het middelpunt van een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland, nadat hij in zijn eigen huis werd opgepakt door de Haagse politie.

Rusland reageerde zeer fel op de arrestatie van de diplomaat, die in Nederland een onschendbare status geniet. Volgens de Russen waren 'alle mogelijke mensenrechten geschonden'. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moest schoorvoetend zijn excuses maken aan Rusland vanwege de arrestatie.

Diplomatieke ruzie

Het incident met Borodin was het dieptepunt van een slepende diplomatieke ruzie, waar onder andere gearresteerde Greenpeace-activisten, een inbraak in een pand van de Russische ambassade in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Rusland onderdeel van waren.

Geen haatgevoelens

Borodin zegt op twitter geen haat te voelen richting het Nederlandse volk. 'Ik laat veel vrienden achter', schrijft hij. Hij voegt er nog wel toe dat hij vraagtekens zet bij mensen die zich 'moreel superieur voelen' en 'zich het recht toeëigenen om te preken zonder te luisteren'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon zondagavond niet bevestigen dat Borodin het land heeft verlaten. Een woordvoerster van het departement wilde niet reageren op de berichten van de diplomaat. Hij vertrekt niet vrijwillig, schrijft hij zelf. Wat de reden van zijn vertrek is en wat hij nu gaat doen, is niet bekend.