Instellingen

Nieuw studentenbaantje, werken bij de geheime dienst

LEIDEN - Studenten worden door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD vaak benaderd om informant te worden. Zij worden onder meer geworven om inlichtingen te geven over studentenprotesten in Nederland of het buitenland. Dat schrijft het AD maandag op basis van eigen onderzoek.

Uit een rondgang langs meerdere Nederlandse studenten die het afgelopen jaar zijn benaderd, blijkt dat de meesten zich hierdoor overrompeld en geïntimideerd voelden. Allen bleken in eerste instantie benaderd te zijn door mensen die zich voorstelden als een ambtenaar van Binnenlandse Zaken. De inlichtingendienst vroeg hen onder meer naar informatie over China, Egypte, demonstraties en krakersbijeenkomsten.

De AIVD mag iedereen rekruteren omdat het om de staatsveiligheid gaat, hoewel niemand mag worden gedwongen. SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat studenten niet als informant moeten optreden. ‘Het gaat om een kwetsbare groep.’

De geheime dienst kreeg in 1981 ook al kritiek op het ronselen van studenten. Toenmalig minister Ed van Thijn (Binnenlandse Zaken) moest zich verantwoorden toen een student was gevraagd om te infiltreren in een vredesbeweging.