Instellingen

Oplichters kopen dure auto's via Rabo-klanten

DEN HAAG - Een groep criminelen heeft sinds juli klanten van de Rabobank opgelicht door ze codes van internetbankieren te ontfutselen. Met de verkregen toegang tot de rekeningen kochten de klanten dure auto's en exclusieve horloges, zo meldde de politie maandag. De politie in Den Haag heeft vijf mensen aangehouden.

Een vrouw die zich voordeed als bankmedewerkster, vroeg mensen om hun inlog- en signeercodes. Voor die tijd waren juweliers al benaderd met het verzoek of bepaalde dure horloges nog op voorraad waren. Die werden vervolgens betaald met geld van de rekening van het slachtoffer.

Een zogenoemde 'katvanger', een crimineel die zich meldde als familielid van het slachtoffer, haalde de bestelling op in de winkel. De auto's van de 'duurdere merken' werden met eenzelfde methode aangeschaft, aldus de politie.

Niet altijd succes

De bende had niet altijd succes: soms kon de Rabobank op tijd ingrijpen en de juwelier of autodealer melden dat het om fraude ging. Andere keren rook de verkoper onraad en weigerde die mee te werken. Zo kon in totaal 400.000 euro aan frauduleuze overschrijvingen worden voorkomen.

Het onderzoek gaat verder onder leiding van de officier van justitie in Den Haag en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Politie en justitie waarschuwen mensen om niet zomaar hun persoonlijke gegevens aan derden te geven.