Instellingen

Lasha G. vrijgesproken voor rol bij overval juwelier Stratmann

Juwelierszaak Lapidee

DEN HAAG - Lasha G. is maandag in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Dat hij de vluchtauto heeft gereden staat volgens het hof vast, maar niet dat hij wist dat het om een overval ging.

De avond voor de overval was Lasha G. in Den Haag, samen met Sandro G. en Ziya B., die de overval pleegden. Lasha was er volgens het gerechtshof bij toen Sandro en Ziya hun plan doornamen. Ook is volgens het hof vastgesteld dat Lasha de overvallers naar de juwelierszaak heeft gebracht en na de overval heeft opgepikt.

Toch moet hij volgens het hof worden vrijgesproken. 'In het dossier zitten aanwijzingen dat hij van de overval geweten kán hebben, maar het is niet voldoende komen vast te staan', zei de rechter maandagochtend. De rechtbank veroordeelde Lasha eerder tot 5 jaar cel, justitie eiste twee weken geleden 14 jaar gevangenisstraf. Maar het gerechtshof sprak hem maandagochtend vrij. Er zijn wel drie maanden cel opgelegd voor het gebruik van valse rijbewijzen.

Lasha wist nergens van

Juwelier Ruud Stratmann werd op 25 april vorig jaar doodgeschoten toen Sandro G. en Ziya B. een overval pleegden op zijn winkel aan de Beeklaan. Lasha G. zou de overvallers hebben gereden met zijn auto.

Lasha heeft het hele proces bij de rechtbank en het hof volgehouden dat hij van niets wist. Hij zou in die tijd veel drugs hebben gebruikt, waardoor hij zich maar weinig voor de geest kon halen. 'Misschien heb ik ze wel een lift gegeven', vertelde hij, 'maar ik wist echt niet dat ze een overval zouden plegen of hadden gepleegd.' Omdat Sandro en Ziya niets willen verklaren over hun 'driver', kan volgens het hof niet met honderd procent zekerheid worden gesteld dat Lasha op de hoogte was.

Lagere straffen voor overvallers

De overval duurde maar een paar minuten. Ziya en Sandro gingen de winkel binnen, keken wat rond en trokken toen hun wapens. Maar Ruud Stratmann was niet van plan ze iets te geven en weigerde ook op de knop te drukken waardoor de buitendeur weer open zou gaan. Toen de overvallers geen andere uitgang konden vinden en Stratmann pepperspray gebruikte, schoot Sandro G. hem neer. Stratmann overleed kort daarna.

Voor Sandro G. en Ziya B. vielen de straffen maandag ook lager uit dan bij de rechtbank. Het hof veroordeelde Sandro G. tot 10 jaar celstraf, in plaats van de 13 jaar die de rechtbank had opgelegd. Ziya B. kreeg 8 jaar in plaats van 11 jaar.