Lagere straffen in hoger beroep voor fatale overval op juwelier Stratmann

DEN HAAG - De daders van de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann hebben maandag in hoger beroep lagere straffen gekregen. De schutter, Sandro G., kreeg 10 jaar celstraf in plaats van 13 jaar en Ziya B. kreeg 8 jaar in plaats van 11 jaar.
De chauffeur, Lasha G., is door het hof vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval. Hij werd eerder veroordeeld tot 5 jaar cel. Volgens het hof heeft G. de overvallers naar de juwelier gereden, maar is niet bewezen dat hij wist dat het om een overval ging.
Justitie eiste in hoger beroep 16 jaar tegen Sandro G. en 14 jaar tegen zijn handlanger Ziya B. en chauffeur Lasha G..
Doodgeschoten
Ruud Stratmann werd op 25 april vorig jaar doodgeschoten door Sandro G., die samen met Ziya B. een overval pleegde op zijn juwelierszaak aan de Beeklaan. De juwelier werd bij de overval neergeschoten en overleed vrijwel direct.
Een aantal dagen na het misdrijf werd Ziya B. in de Haagse Schilderswijk opgepakt. Sandro G. meldde zich niet veel later bij de ambassade in Georgië. Chauffeur Lasha G. werd een maand na de overval in Almere opgepakt.

Bekentenis

De twee overvallers hebben na hun aanhouding toegegeven dat zij het hebben gedaan. Sandro G. legde een deel van zijn bekentenis af op de Georgische staatstelevisie. Hij was na de overval naar zijn thuisland gevlucht.