Instellingen

Boze pomphouders protesteren in Den Haag tegen verhoging accijns

DEN HAAG - ‘Ze hebben onze benzine afgenomen, ze hebben onze tabak afgenomen en nu gaan ze onze diesel ook afnemen.’ Boos en vastberaden staat pomphoudster Lisenka van Oppen maandagmiddag op het Haagse Malieveld.

Samen met veertig andere pomphouders demonstreerde ze tegen de accijnsverhogingen op benzine en diesel, eerst op het Malieveld en later op het Plein. Daar hebben ze ook gesproken met Dion Graus van de PVV.

Op 1 januari gaat de belasting op diesel, lpg en drank opnieuw omhoog. De demonstranten hebben allemaal een benzinepomp in het grensgebied van Nederland. Ze reden maandagochtend in colonne naar Den Haag. 'Als de accijnsverhoging wordt doorgevoerd dan zullen er veel meer automobilisten over de grens tanken’, zegt Van Oppen. Volgens haar lopen zo’n achthonderd tankstations omzet mis dankzij deze accijnsverhogingen. 

Verhoging al door Tweede Kamer

Niet alle tankhouders zullen hun hoofd boven water kunnen houden’, waarschuwt ze. De accijnsverhoging is al goedgekeurd door de Tweede Kamer. ‘We proberen nu er voor te zorgen dat het niet door de Eerste Kamer komt’, zegt Van Oppen.  

Ook Tweede Kamerlid Pieter Omzicht (CDA) steunt de demonstranten. Hij gaf op het Malieveld tips om de pomphouders te helpen met demonstreren en hoe ze ook in de Eerste Kamer hun stem kunnen laten horen.