'Drie Australiërs samen schuldig aan dood Hagenaar Henk van Oosterom'

DEN HAAG - De drie Australiërs die ervan worden verdacht dat zij Hagenaar Henk van Oosterom mishandelden, zijn alle drie even verantwoordelijk voor zijn dood. Dat betoogde de officier van justitie maandag voor het gerechtshof in Adelaide, zo meldden Australische media.
De Australiërs vielen Van Oosterom volgens justitie gezamenlijk aan en zijn daarom wettelijk gezien alledrie even verantwoordelijk. De drie hebben tijdens voorbereidende zittingen gezegd dat zij niet schuldig zijn.
De 39-jarige Van Oosterom werd in september 2012 ernstig toegetakeld en overleed aan de gevolgen daarvan. Dat gebeurde in Gawler, ten noorden van Adelaide. De kassenbouwer wilde tussenbeide komen toen de verdachten een andere man belaagden, maar werd toen zelf aangevallen.

'Geen zelfverdediging'

De verdachten hielden Van Oosterom om beurten vast. Volgens de aanklager is er geen sprake van dat het drietal handelde uit zelfverdediging. Dat blijkt ook uit enkele camerabeelden die zijn gemaakt op het terrein van het hotel waar het gebeurde.
De Nederlander was voor zijn werk in Australië en zou enkele dagen later terugkeren naar huis. Hij was in het hotel om met onder anderen Nederlandse collega's een afscheidsdrankje te nemen.