Hyves: herinneringen van een nieuwsredactie

DEN HAAG - Je kan veel zeggen van het inmiddels verdwenen sociale netwerk Hyves, maar zeker is dat het medium over voorspellende gaven beschikte. Halverwege 2008 publiceerde Omroep West het eerste hyves-gerelateerde bericht, over een poll op Hyves, waarin men opriep de Haagse zangeres Anouk naar het Eurovisie songfestival te sturen. In 2012 was het zover. Hyves lijkt wel een echt medium.
Ook andere zaken konden voorspeld worden via Hyves. Op de Facebookpagina van Omroep West herinnert Manolito Spreeuw zich de uitslagen van de Eredivisie, die via een aparte community op het sociale netwerk voorspeld konden worden. ‘Dat je je pagina helemaal kon versieren en andere kleuren kon gebruiken om je Hyves op te pimpen’, memoreert Caajl Brax de Munnik. Voor Elma de Graaf was het eigen blog dat je kon bijhouden de smaakmaker van Hyves.
Hyves was het eerste sociale netwerk dat het voor elkaar kreeg een groot deel van de Nederlandse bevolking te verleiden tot het aanmaken van een profiel, onder hen ook vele bekende Nederlanders. Oud-premier Jan Peter Balkenende bijvoorbeeld, maar ook de Haagse Barbie, deelden hun nieuwtjes via de sociale netwerksite, een functie die door Twitter en Facebook is overgenomen. Een nieuwe nieuwsbron was geboren. Via sociale media konden foto’s van nieuwsgebeurtenissen gevonden worden of kon de redactie zoeken naar getuigen.

Boeven vangen

En meer mensen gingen op zoektocht. Directeurs van middelbare scholen in de regio Den Haag waren bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe leraren, in 2008. In april van dat jaar lanceerden ze een aparte pagina – de Rode Loper – die jongeren opriep leraar te worden op een middelbare school in Den Haag, Rijswijk of Leidschendam-Voorburg.
Hyves was ook behulpzaam bij de zoektocht naar jeugdige crimineeltjes. In 2010 begon de politie Haaglanden zelfs met een speciale cursus ‘Opsporen via internet’, maar ook voor die tijd gebruikten agenten sociale media om boeven te vangen. In 2009 pakte de politie in Gouda zo’n acht jongeren tussen de 13 en 16 jaar op, omdat zij twee medescholieren hadden bedreigd via MSN en, jawel, Hyves. MSN bestaat nog wel.

Vuurwapens op de foto

Soms was zoeken niet eens nodig, en boden de boefjes zich op een presenteerblaadje aan. In 2010 plaatste een 16-jarige jongen uit Delft een foto van zichzelf met een vuurwapen. Toen de politie langs ging bleek het om een goed gelukt klappertjespistool te gaan, maar het heerschap kreeg alsnog een boete. En het ‘pistool’ moest hij inleveren.
Twee jaar later beleefde de site van Omroep West een déja vu. Weer plaatste een jongen uit Delft, inmiddels 18 jaar geworden, een foto van zichzelf op Hyves. En weer had hij daarbij een vuurwapen vast. De recherche vond een gaspistool. Iets minder onschuldig. Of de jonge Delftenaren één en dezelfde persoon zijn is niet meer te achterhalen, nu Hyves niet meer bestaat.

Identiteit achterhalen

Een 14-jarige Hagenaar herkende de jongens die zijn gouden ketting hadden gejat van een foto op Hyves. Zo kon de politie achter zijn identiteit komen. Maar ook journalisten gebruikten Hyves om achter de identiteit van mensen te komen. Begin 2012 werd de 15-jarige Ximena Pieterse uit Nootdorp vermoord. Redactiechef Martijn Hooijer weet nog hoe de redactie van Omroep West via Hyves veel meer te weten kwam over de moordenaar, Stanley A.. Via Hyves kwamen we in contact met vrienden van A., die hun verhaal aan Omroep West deden.
Maar er is ook vrolijker nieuws. Samantha de Jong, beroemd geworden als ‘Barbie’ in de reality-serie Oh oh Cherso, maakte in 2011 via Hyves bekend dat ze zwanger is. ‘Whoeee ik ben zwanger!! Een mooier kerstkado dan dit ken niet...!! ken niet wachte tot me kleine baby er is!!’ liet ze haar Hyves-vrienden – en daarmee de rest van de wereld – weten. Inmiddels vinden bijna 30.000 mensen Barbie’s Baby leuk. Op Facebook, maar toch.

Ook Facebook op retour?

Toch lijkt ook dat sociale medium inmiddels op zijn retour. Begin november zei Facebook-topman David Ebersman dat ‘voor het eerst sinds de oprichting van Facebook het dagelijks gebruik door tieners is gedaald.’ Hyves werd dat fataal.