Instellingen

In Schilderswijk-West in Den Haag wonen meeste arme mensen

DEN HAAG - De armoede in Den Haag is de afgelopen jaren toegenomen en zal voorlopig blijven groeien. De Schilderswijk-West (gebied tussen de Loosduinseweg, Vaillantlaan en de De Heemstraat) is met 3600 mensen die onder de armoedegrens leven, de wijk met de meeste arme mensen van Nederland.

De cijfers staan in het rapport Armoede signalement 2013 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau. In Den Haag heeft 14 procent van de bevolking te weinig geld voor voeding, kleding of om de huur te betalen. Dat zijn zeker 70.000 mensen die maandelijks niet rond kunnen komen. 

De armoede in Den Haag stijgt meer dan in andere grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Volgens het CBS slaat de crisis die in 2008 begon steeds harder toe. Veel mensen hebben jaren achter elkaar een te laag inkomen. Ook de armoede onder kinderen stijgt sterk. Een op de drie armen in Nederland is jonger dan 18 jaar.

Schilderswijk-West: jeugdbendes, Shariadriehoek en politiegeweld

De Schilderswijk-West kampt al langer met problemen. De buurt werd jarenlang geteisterd door een jeugdbende die opereerde vanaf de Delftselaan. Afgelopen jaar kwam de Schilderswijk in het nieuws omdat er sprake zou zijn van een 'Shariadriehoek', dagblad Trouw beschreef de buurt als een 'enclave van orthodoxe moslims, die anderen hun regels willen opleggen'.

In oktober kwam naar buiten dat agenten van bureau De Heemstraat in de Schilderswijk bovenmatig geweld tegen allochtonen zouden gebruiken.