Den Haag opent loket voor Roemenen, bevolking ziet hun komst niet zitten

Atrium stadhuis Den Haag
Atrium stadhuis Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag opent dinsdagmiddag in het atrium van het stadhuis een speciaal informatiecentrum voor Bulgaren en Roemenen. Tegelijkertijd blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat een meerderheid van de bevolking de toestroom van Oost-Europeanen niet zit zitten.
Bij het loket kunnen Roemenen en Bulgaren terecht met vragen over huisvesting en belastingregels. De gemeente gebruikt het loket om de migranten erop te wijzen dat ze zich moeten laten inschrijven als ingezetene van Den Haag.
De grenzen voor Bulgaren en Roemenen gaan op 1 januari open: ze kunnen hier dan zonder vergunning werken. Er wordt een grote toestroom van migranten verwacht die in de omgeving van steden als Den Haag aan de slag willen.
'Grenzen dicht voor Oost-Europeanen' 
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat acht van de tien Nederlanders tegen de komst van de Oost-Europeanen zijn. Zij vinden dat ze hier niets te zoeken hebben en zijn de toestroom vanuit het voormalige Oostblok beu.
De Hond peilde in de opdracht van de SP de mening van ruim 1.800 kiezers. Hij legde hen de stelling voor dat Nederland werknemers uit Roemenië en Bulgarije moet toelaten.

PVV-kiezers faliekant tegen

Van de PVV-kiezers is 100 procent voor het dichthouden van grenzen. Bij andere partijen is het standpunt iets genuanceerder. Bij de VVD vindt 91 procent van de kiezers dat de Oost-Europeanen beter thuis kunnen blijven, bij de SP is dat 81 procent. Bij de PvdA en het CDA is dat percentage lager.