Voedselbank: Armoedecijfers geen verrassing

DEN HAAG - De vereniging van Voedselbanken Nederland is 'helemaal niet verbaasd' over dinsdag gepubliceerde cijfers waaruit blijkt dat de armoede in Nederland nog altijd flink toeneemt. De Haagse Schilderswijk-West is met 3.600 mensen die onder de armoedegrens leven de wijk met de meeste armen van Nederland.
Volgens de overkoepelende organisatie is de toenemende armoede in lijn met wat ze bij de lokale voedselbanken zien.
Voedselbanken Nederland telde in september nog 140 banken. Inmiddels zijn daar alweer 6 bijgekomen. Op sommige plekken melden zoveel nieuwe mensen zich aan, dat zij genoegen moeten nemen met een plek op de wachtlijst.

ZZP'ers en winkeliers

Het valt de organisatie op dat sinds kort ook veel ZZP'ers en winkeliers zich melden. 'Voorheen ging het vooral om mensen die bijvoorbeeld door ziekte arbeidsongeschikt waren geraakt, of een scheiding achter de rug hadden', meldt een woordvoerder. Met de pakketten worden door het hele land in totaal 70.000 monden gevoed.
De armoede in Den Haag stijgt volgens de laatste cijfers van het CBS meer dan in andere grote steden als Rotterdam en Amsterdam.

'Verontrustend'

Schuldhulpverleningskoepel NVVK vindt het 'verontrustend om de harde cijfers te zien'. De brancheorganisatie ziet dagelijks bij de loketten van de schuldhulpverlening 'hoe de armoede zich verdiept en verbreedt en hoe een steeds bredere groep het niet meer trekt', reageert voorzitter Joke de Kock.