Bewoners Schilderswijk Den Haag niet verbaasd over armoede

DEN HAAG - 'Ik leef onder de armoedegrens', zegt een vrouw op de Vaillantlaan in de Schilderswijk in Den Haag. Ze is niet de enige. Met haar leven zo'n 3.600 mensen in de Schilderswijk-West in armoede. De wijk telt daarmee de meeste arme mensen van Nederland.
'Je kan niet doen wat je wil, je kan niet eten wat je wil, je kan niet dragen wat je wil, je bent afhankelijk van anderen', somt de vrouw op als er gevraagd wordt wat leven onder de armoedegrens betekent. De vrouw moet rondkomen van 150 tot 200 euro per maand. 'Als ze je wat geven, ben je er blij mee', is het laatste wat ze nog kan zeggen voordat ze de tram in stapt.
Veel mensen zijn niet verbaasd dat in Schilderswijk-West de meeste arme mensen wonen. 'Het is altijd zo geweest, sinds ik een klein meisje was is het al een achterbuurt', zegt een van de bewoners. Weer een ander denkt dat het komt omdat er veel mensen in de buurt werkloos zijn.

Niet te veel boodschappen

Een vrouw met vier kinderen vertelt dat ze het zwaar hebben, ze moeten rondkomen van het inkomen van haar man. 'Wij kopen niet alles voor de kinderen,  we kunnen niet te veel boodschappen doen en kopen altijd het goedkoopste.'
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt ook dat er steeds meer armoede onder kinderen voorkomt. De Voedselbank liet dinsdag weten niet verbaasd te zijn over de cijfers.

Armoede is heel erg in crisis leven

Als je kinderen in de Schilderswijk vraagt wat armoede is, dan weten ze het allemaal wel. Een jongen zegt: 'Dat zijn mensen die niet zo veel geld hebben en heel erg in crisis leven.' Een andere jongen denkt gelijk aan kinderen in derdewereldlanden.
Een meisje antwoordt op de vraag of er ook arme mensen in Nederland zijn: 'Een paar zullen wel arm zijn, maar niet veel.' Een jongen weet te vertellen dat een vriendje uit de Schilderswijk is verhuisd naar een andere wijk, naar een goedkopere woning.