Hockeyvrouwen als groepswinnaar naar kwartfinale World League

Max Caldas
Max Caldas
DEN HAAG - Het Nederlands vrouwenhockeyteam heeft ook de laatste groepswedstrijd van de Hockey World League in Argentinië gewonnen. De ploeg, getraind door Max Caldas uit Leiderdorp, versloeg dinsdag Zuid-Korea vrij eenvoudig met 3-1 en gaat als groepswinnaar naar de laatste acht.
Alle doelpunten vielen in de eerste helft. Eerder won Nederland in de groepsfase al van Duitsland en Engeland. Voor de Nederlandse vrouwen scoorden Kitty van Male twee keer en Lidewij van Welten tweemaal.
De Hockey World League is voor de ploeg van Caldas het laatste grote toernooi in aanloop naar het WK hockey van komend jaar in Den Haag. Donderdag worden de kwartfinales afgewerkt. De formatie van bondscoach Max Caldas treft donderdag de nummer vier van groep B. Dat wordt vermoedelijk Nieuw-Zeeland, dat al twee nederlagen leed en woensdag nog aantreedt tegen het sterke Australië.
Nederland leidde na vijf minuten spelen al met 2-0. Welten sloeg in de tweede minuut de bal op aangeven van Maria Verschoor in het doel van Zuid-Korea en nog geen drie minuten later ramde Van Male in de rebound van een strafcorner de bal achter keepster Jang Soo Ji.
De schrik sloeg even toe bij Oranje toen Malou Pheninckx een stick vol in haar gezicht kreeg en met bebloede mond het veld verliet. De schade bleek mee te vallen, korte tijd later kon ze weer verder spelen. In de tussentijd had Welten al de 3-0 gemaakt.
In de tweede helft kwam de olympisch kampioen niet meer tot scoren. De concentratie verslapte enigszins en Zuid-Korea kon af en toe gevaarlijk worden. In de 63e minuut leidde dat tot de tegentreffer van Cheon Eunbi