Reaktgroep uit Gouda in financieel zwaar weer

GOUDA - De Reaktgroep, een Gouds bedrijf dat mensen met psychische problemen begeleidt, zit in financieel zwaar weer. De rechtbank heeft de organisatie uitstel van betaling gegeven.

Door Marcel van den Eng

De financiële malaise is onder meer ontstaan doordat de Reaktgroep in het verleden slordig is omgesprongen met vergoedingen. ‘Het bedrijf gaf zorg op basis van berekeningen die niet vergoed werden door zorgkantoren’, aldus bewindvoerder Jan Dorrepaal. Normaal kan een bedrijf naar de rechter stappen om die vergoedingen alsnog te claimen, maar de Reaktgroep verzuimde dat.
Ook kreeg de Reaktgroep minder subsidies. Daarnaast kon het bedrijf niet meer inspelen op de snelle veranderende regelgeving. ‘De afgelopen jaren is er veel nieuwe regelgeving in de zorg op de Reaktgroep afgekomen. Inspelen daarop kostte geld dat er niet meer was’, legt Dorrepaal uit.

Psychische problemen

Behalve in Gouda, heeft de Reaktgroep filialen in Den Haag, Leidschendam, Voorburg en Zoetermeer. Bij de instellingen worden mensen met psychische problemen begeleid naar herstel na bijvoorbeeld een burn-out . Bij de Reaktgroep werken ongeveer 350 mensen. Hun toekomst is onduidelijk.
Volgens Dorrepaal worden momenteel partijen benaderd om de Reaktgroep over te nemen. ‘De 10.000 cliënten van de Reaktgroep hoeven komende maand niet bang te zijn dat zij geen zorg meer krijgen’, verwacht de bewindvoerder.