Instellingen

Kabinet gedoogt alcoholbeleid Katwijk

Bier op bar in cafe
Bier op bar in cafe

KATWIJK - Katwijkse 16- en 17-jarigen mogen volgend jaar, in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten elders in het land, gewoon alcohol blijven drinken. Het kabinet zal niet ingrijpen in het gedoogbeleid van de gemeente. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari gaat de minimumleeftijd voor alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar. Maar burgemeester Jos Wienen van Katwijk wil die leeftijdsgrens geleidelijk invoeren en 16- en 17-jarigen voorlopig niet beboeten. De gemeenteraad stemde hiermee vorige week in. 

De ChristenUnie wilde dat het kabinet Katwijk op de vingers zou tikken, omdat de burgemeester de 'handhaving aan zijn laars lapt'. Volgens Kamerlid Joël Voordewind strooit hij daarmee 'zand in de ogen' van iedereen. Voordewind was bang voor een sneeuwbaleffect als andere gemeenten het gedoogbeleid van Katwijk overnemen.

Bussemaker machteloos

Minister Jet Bussemaker maakte duidelijk dat het kabinet machteloos stond, omdat de handhaving een lokale aangelegenheid is. Ze zei zich geen zorgen te maken, omdat staatssecretaris Martin van Rijn de ontwikkelingen in Katwijk goed zal volgen.

Verder is de gemeente best wel streng, aldus Bussemaker. Zo worden jongeren onder de 18 jaar na 22.00 uur 's avonds niet toegelaten tot de cafés.