Instellingen

GroenLinks wil groot onderzoek naar politie

DEN HAAG - Er moet een groot en gedegen onderzoek komen naar de houding van politie ten opzichte van allochtonen. Daarvoor pleit GroenLinks in de Haagse gemeenteraad.

Woensdag praat de politiek over de houding van agenten uit vooral de Schilderswijk tegen mensen met een kleur. Dit onder meer naar aanleiding van reportages van Omroep West over geweld en agressie van politiemensen tegen allochtonen.

Eerder zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen dat geweld van de politie geen structureel probleem is. Ook verklaarden hij en minister Ivo Opstelten van justitie dat er door de Universiteit Leiden een studie wordt gedaan. Maar dat onderzoek is volgens GroenLinks lang niet voldoende.

Ook bij GroenLinks klachten

Volgens fractievoorzitter Inge Vianen komen er ook bij die partij signalen binnen dat mensen met bijvoorbeeld een Marokkaanse of Afrikaanse achtergrond anders worden behandeld door de politie dan mensen met een blanke huidskleur. En als dat inderdaad zo is, is dat ‘zeer zorgelijk’, aldus Vianen. ‘Het kan niet zo zijn dat mensen in onze stad zonder aanleiding anders worden behandeld, alleen op grond van hun huidskleur.’

De PVV, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, voelt niet veel voor een nieuw onderzoek. Raadslid Chris van der Helm wijst erop dat burgemeester Jozias van Aartsen in brieven aan de gemeenteraad duidelijk maakt dat er geen aanleiding is voor te grote zorgen. Er komen niet veel klachten binnen bij de politie. En de klachten die wel worden ingediend, worden in het overgrote deel ongegrond verklaard.

PVV: geweld tegen politie is zorgelijk

Wel maakt de PVV zich grote zorgen over het geweld tégen de politie. Dat is de afgelopen jaren fors toegenomen, blijkt uit cijfers. Van der Helm vind dat er hard moet worden opgetreden tegen mensen die zich daaraan schuldig maken.

Bij het Actiecomité tegen politiegeweld komen ondertussen ook veel klachten binnen over het optreden van agenten, zegt woordvoerder Dave Gerrissen. Het comité pleit voor een betere klachtenregeling en meer aandacht voor het probleem van etnisch profileren tijdens de opleiding van politiemensen.