Instellingen

Armoede in Den Haag: 'Ik moet rondkomen van 50 euro in de week'

DEN HAAG - De Schilderswijk is met 3.600 mensen die onder de armoedegrens leven de allerarmste wijk van Nederland. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekend.

'Ik moet rondkomen van 50 euro in de week en dat gaat op aan eten, geld om kleren te kopen heb ik niet', vertelt een vrouw in de Hobbemastraat.

Even verderop in de Tenierstraat vertellen twee Surinaamse vrouwen dat ze absoluut niet met hun verhaal op televisie willen omdat ze zich schamen voor de reacties uit de Surinaamse gemeenschap. 'Natuurlijk zijn we erg arm, we moeten rondkomen van een AOW-tje, en hebben geen geld om iets extra’s te doen. We hebben inmiddels ook heel veel schulden.'

Water aan de lippen

'Het water staat me aan de lippen', zegt een van de vrouwen geëmotioneerd, 'maar daar kan ik echt met niemand over praten want dat doen Surinamers nou eenmaal niet.' Een Turkse vrouw vertelt dat ze jarenlang keihard heeft gewerkt in het Westland maar daar ontslagen is. Ze kan amper rondkomen en ze kan haar energierekening niet betalen.

Armoede sterk toegenomen

De armoede in Den Haag is de afgelopen jaren sterk toegenomen en zal voorlopig blijven groeien. De cijfers staan in een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau. In Den Haag heeft 14 procent van de bevolking te weinig geld voor voeding, kleding of om de huur te betalen. Dat zijn zeker 70.000 mensen die maandelijks niet rond kunnen komen.